Bengaluru, India

Hewlett-Packard Software Campus

The organization of the building on this software campus is based on zoning the various programmatic components so that the new intervention has minimal visual impact on existing buildings on the campus.  In order to achieve this, the existing curtain of trees along a storm water channel is used advantageously to screen the majority of buildings.  Along the trees is a spine—a movement zone, containing staircases, elevators, and major conference rooms.  The spine is anchored at two ends by the employees’ facility centre, which contains the food courts, gymnasium, ATMs, and Internet stations.

Five Software Blocks are attached like ‘plug-ins’ to the spine. These are clearly articulated as two separate blocks, one housing the software and call centre functions, and the other housing building services. In their architectural expressions, they are ‘containers’ for working and housing the support services—and are articulated as ‘machines’ for these functions. Most critically, unlike most software campuses, the spaces here are articulated in a manner that allows for minimal air-conditioning of spaces. This is achieved by organizing the circulation such that it provides a sense of openness and acts as a street connecting all the software buildings; while anchoring the food courts and other common amenities at both ends. The special form of these public spaces is configured to facilitate cross-ventilation and natural cooling. Thus the air-conditioning is reduced by one-third, compared to a business-as-usual software campus design.